Ce este iubirea?

2885

Written by:

Disclaimer: nu scriu pentru a-ți gâdila orgoliul, sunt destule locuri în care poți avea parte de asta. Ura a rămas autentică pentru că nu a fost în interesul nimănui să o cosmetizeze, dar iubirea a fost alterată de oameni cu intenții bune, dar care vorbesc prea mult despre iubire:
Iubește-ți părinții, iubește animalele, iubește-ți pielea, ochii, iubește-te pe tine. Imaginea iubirii este distorsionată. De aceea oamenii au început să facă lucruri bune pentru părinți, au început să facă lucruri bune pentru animale, să aiba grijă de ei, sa facă lucruri care le-ar aduce o imagine bună, o stare materială bună, laude din partea celor din jur. Unora le-a reușit, dar au continuat să se simtă lipsiti de iubire și să aibă relații defectuoase. Le părea clar, ei sunt prea buni, iubesc prea mult, iar ceilalți nu apreciază. Nu există “prea bun” și nu poți oferi niciodată “prea multă iubire”. Iubirea nu are limite dacă este autentică, iar dacă simți că ai oferit prea multă, inseamnă că nu ai oferit iubire. În iubire fie te scalzi până ți se încrețesc buricele degetelor, fie… nu iubești. În iubire nu faci liste și nu ții contabilitatea, altfel e un contract nescris care te va face să suferi pentru că obiectul “iubirii” tale nu a luat la cunoștință termenii și condițiile în care tu consideri că este demn de iubirea ta și nu i-a respectat. Iubirea este cea mai înaltă vibrație și fie o pui conștient și intențional în fiecare cuvânt și acțiune îndreptată către cel iubit, fie lași acțiunile și cuvintele să meargă către el fără iubire, iar unde nu este iubire, de obicei este teama, nesiguranță, egoism.

Doi bătrânei care se țin de mână în avion. Iubirea este o alegere pe care o faci sau nu pentru fiecare acțiune

Doi bătrânei care se țin de mână în avion. Iubirea este o alegere pe care o faci sau nu pentru fiecare acțiune

Există fapte bune făcute din egoism și fapte rele făcute din iubire. Oamenilor le este uşor să simtă când cineva îi tratează cu iubire sau cu egoism, dar le este greu să conștientizeze care sunt emoțiile care îi guvernează pe ei atunci când acționează. În lume predomină faptele bune făcute din egoism.
Se spune că într-o mănăstire Zen existau două aripi. În aripa dreaptă locuiau cinci sute de călugări, în aripa stângă cinci sute, iar casa maestrului se afla în mijloc. Maestrul avea o pisică tare frumoasa, iar toți discipolii o îndrăgeau, dar uneori se iscau scandaluri pentru că discipolii din aripa stângă doreau pisica – uneori aveau o ocazie speciala, se distrau – iar cei din aripa dreaptă nu erau dispuși să le-o dea tocmai atunci. Pisica a devenit un permanent motiv de certuri, de bătăi. Într-o zi, maestrul și-a chemat toți discipolii și le-a cerut să aducă pisica. Le-a spus: “Voi toți iubiți pisica, dar pisica e una singură.” Așa că a tăiat pisica în două și le-a zis: “Acum, voi puteți avea o jumătate, iar voi, cealaltă jumătate. Și nu vreau să mai aud certuri în această mănăstire.”
S-a lăsat tăcerea. Discipolii nu puteau înțelege cum o persoană nonviolentă a putut să taie pisica în două. Povestea a ajuns la rege, care era și el un discipol al maestrului. Nu și-a putut înfrâna curiozitatea; a doua zi a venit la mănăstire și a întrebat: “Am auzit că ți-ai ucis pisica mult iubită.”
Maestrul a spus “Nu am ucis pisica. Am ucis un conflict care devenea tot mai mare și creștea peste măsură. Acești proști nu ar fi înțeles dacă nu luam o măsură drastică. Pisica oricum nu ar mai fi trăit mai mult de doi-trei ani. Înainte de a o ucide, m-am cufundat într-o tăcere deplină, conștient și m-am întrebat:<<Ce o să facă această sărmană pisică în următorii doi ani? Nimic. Dar, în doi ani, acești proști o să facă multe>>.”
“Nu am ucis pisica din furie, nu am ucis pisica din ură. Am iubit-o, iar acum o iubesc și mai mult pentru că m-a ajutat să rezolv o problemă. A fost un șoc foarte bun pentru acești idioți, deoarece inteligența lor nu funcționează fără șocuri.”
Regele spuse:”Asta a fost mereu învățătura ta, că nu e vorba de faptă, ci de conștiință. Putem vedea doar fapta; nu știm în ce stare de conștiența a fost făcută. Cine suntem noi să decidem în privința asta?”
Nu judeca niciodată pe cineva după faptă. Știu că oamenii s-au obișnuit să aștepte dovezi ale iubirii și să catalogheze rapid oamenii în funcție de fapte, dar este greșit să emiți păreri fără să cunoști starea de conștiință a celui care a făcut ceea ce judeci. Nu judeca deloc.
În relații iubești atunci când partenerul te supără și te învinovățește tot pe tine pentru asta, dar tu îi duci clătitele lui preferate. Apeși butonul “iubire” în loc să te lași purtat în conflict. Iubirea nu este constantă și nu poate coexista cu teama sau orgoliul. Tocmai de-asta trebuie să apăsăm constant butonul. La început poate fi foarte dificil, te vor invada sute de gânduri:”dar mi-a zis aia, a făcut aia, nu a făcut cealaltă”. Nu contează! Iubirea autentică nu are limite. Ceea ce simți e dorință dacă simți nevoia să contabilizezi și să primești răsplată pentru iubirea ta. Dacă obosești ducându-i clătitele pentru ca el/ea continuă să contabilizeze… pleaca! Nu este pregătit/ă să iubească conștient şi nu este treaba ta să îl/o educi, oricum nu va accepta. Aude în interior doar “ești prea bun/ă, iubești prea mult” și nu mai apasă butonul, așteapta doar confirmări ca “iubește prea mult”, ceea ce am stabilit deja că este imposibil. Dacă ceea ce scriu te frustrează… am o veste bună! Toate neînțelegerile pe care le-ai avut vreodată puteau fi rezolvate daca răspundeai diferit. Dacă suferi chiar acum, inspectează-ți onest sentimentele şi înlocuieşte-le cu iubire necondiționată. Știu că este greu să îți asumi responsabilitatea pentru unele situații în care erai convins/ă că este în totalitate vina celuilalt, dar vina nu aparține niciodată unei singure părți. Ştiu că doare să recunoști că în anumite situații ai fost egoist/ă, dar dacă o faci, devii liber/ă. Nu vei mai simți nevoia să invinuiești pe altcineva pentru nefericirea ta, iar relațiile tale vor fi armonioase. Vei putea dărui iubire nelimitată fără să te simți folosit/ă, nu vei mai avea nevoie de factori externi pentru a apăsa butonul, vei fi fericit/ă.
Un prim exercițiu: dacă ți-a plăcut acest articol, elimină conştient ceea ce te împiedică să îl distribui și oferă-mi niște iubire conştientă. 🙂

Te-ai abonat? Data viitoare vorbim despre ce NU este iubirea.

Comentarii

Comentarii

Last modified: February 19, 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *